Cada any, una persona utilitza de mitjana 238 bosses de plàstic. Cada una d’elles, tarda 400 anys a descompondre’s i, de les que només se’n recicla el 10%. Actualment es formen cada any 100.000 tones de residus. El problema és tan greu que, al Pacífic, hi ha una enorme massa de plàstics flotants, d’una mida semblant a tres cops França.
Per intentar capgirar aquesta situació diversos països han pres algunes mesures. El govern d’Espanya a través d’un Reial Decret va prohibir l’ús gratuït de les bosses de plàstic als comerços i els obliga a cobrar-les. Així i tot, amb aquesta mesura no n’hi ha prou. Per aquest motiu a partir del 2021 es prohibirà l’ús de les bosses de plàstic que no siguin biodegradables (també es podran fer servir bosses que tinguin un 70% de plàstic reciclable). De fet, el Parlament Europeu vol anar més enllà i prohibir els plàstics d’un sol ús.
A Tecno Europa som molt conscients de la importància que té per al medi ambient reduir el consum de les bosses de plàstic. Per això, tenim a disposició dels nostres clients diverses opcions més sostenibles de bosses per al seu negoci, com ara les bosses compostables; les bosses reutilitzables en diferents materials (plàstic d’alta galga -ben gruixudes i resistents-, ràfia, niló, tela…) i les bosses fetes de material reciclat.
Però, quina diferència hi ha entre els diferents tipus de bosses?
Quan parlem de bosses compostables, els polímers amb què es fabriquen els polietilens d’alta o baixa densitat, es substitueixen per recursos naturals, els més habituals són la fècula de patata o midó de blat de moro. En degradar-se, no deixen residus visibles ni tòxics.
Les bosses reutilitzables són més sostenibles perquè no són d’un sol ús. Depenent de la seva composició es poden utilitzar infinitat de vegades, sobretot les que es fan amb niló, ràfia o tela, tot i que no són compostables.
Pel que fa a les bosses fetes de material reciclat, estan fetes de plàstic recuperat, el que contribueix a tenir cura del medi ambient, però tampoc són compostables.
Fins aquí tot clar, no? Ara venen els dubtes: a on s’han de tirar aquestes bosses un cop utilitzades?
Les bosses de plàstic reciclat s’han de tirar al contenidor groc, el dels plàstics i envasos, ja que, com hem dit, no es degraden i s’han de tractar com a qualsevol altre plàstic. Pel que fa a les bosses compostables han d’anar al contenidor orgànic, el marró. I les bosses reutilitzables, si són de tela, ràfia o niló, aniran al contenidor verd del material de rebuig i, si són de plàstic d’alta galga (ben gruixudes i resistents), aniran també al contenidor groc.
Tenir cura del medi ambient és responsabilitat de tots. I des de Tecno Europa us animem a anar canviant les bosses de plàstic tradicionals a les compostables per als vostres negocis i que el 2021 no us agafi desprevinguts.
Tags: Medi ambient, oxiobiodegradables, plàstic