La lluita contra la contaminació global i el canvi climàtic s’ha de fer a diferents nivells. Els països s’han de comprometre a emetre menys gasos d’efecte hivernacle –en especial els més grans i poderosos– però les persones de manera individual també hi hem de posar el nostre gra de sorra amb un canvi d’hàbits molt profund.

  • Reciclar

Des de fa un parell de dècades, la cultura del reciclatge ha anat calant a la societat, i és molt comú veure els safarejos de les cases amb els cinc cubells de colors. Però malgrat els esforços de tots plegats –administracions i ciutadans– el percentatge de reciclatge fa temps que està estancat en el 30-40% i es veu complicat arribar al 60% que exigeix la Unió Europea per al 2030. De fet, aquest 2020 el percentatge havia de ser del 50% ja, xifra que no s’ha assolit, i Europa començarà a imposar multes a Espanya.

En els últims anys s’ha focalitzat molt l’atenció en el reciclatge, que sembla haver tocat sostre amb el sistema de contenidors de colors al carrer actuals, i sembla que ens hàgim oblidat tots plegats en les altres dues R, tant o més importants que la R de reciclar: reduir i reutilitzar.

  • Reutilitzar

Es tracta de tornar a usar un objecte amb la mateixa finalitat, o una altra, abans que aquest no esdevingui un residu que enviem a la planta de tractament.

Un producte no es converteix en residu fins que ningú no el vol, i abans que això succeeixi, pot passar molt de temps si el reutilitzem tantes vegades com sigui possible.

L’actual cultura ‘d’usar i llençar’ ens ha semblat molt pràctica durant molts anys, però s’ha demostrat que ha resultat molt perjudicial per al medi ambient, ja que genera una gran quantitat de residus, alguns difícils de tractar, i amb un alt cost quant a impacte ambiental.

  • Reduir

La reducció de residus es refereix fet de disminuir l’ús d’envasos que contaminin el medi ambient i es productes d’un sol ús.

Les tres R no és cap idea revolucionària, es tracta de tornar enrere uns quants anys, a la cultura dels nostres avis i àvies. Al cap i a la fi, n hi ha res més revolucionari que el sentit comú.